top of page

PM We Care støtter livsendrende øyekirurgi i Benin

Se for deg en varm, fuktig morgen i Parakou, den største byen i Nord-Benin. En endeløs rød støvvei, fylt av gateselgere som selger bensin og frukt, og som fører til en grønn og hvit sykehusbygning. Her åpner en liten jente øynene for å se foreldrene og verden rundt seg for første gang.


Jenta, den seks år gamle Yasmine, var en av de første unge pasientene som fikk livsendrende øyeoperasjoner ved Hopital Ophthalmologique St. André de Tinré (HOSAT). Det er ikke bare et medisinsk knutepunkt for befolkningen i Nord-Benin, men også for pasienter fra nabolandene Nigeria, Niger og Togo. Sykehuset manglet egnede rom, nødvendig utstyr og forsyninger til undersøkelse og behandling av barn. Takket være støtte fra PM-International og andre, kunne det eksisterende sykehuset renoveres og utvides for å hjelpe unge pasienter til å få tilbake synet.Diagnose: grå stær

Globalt anslås det at minst 2,2 milliarder mennesker har nedsatt syn eller blindhet, hvorav minst 1 milliard har en tilstand som kunne vært forhindret eller ennå ikke har blitt diagnostisert. Jo fattigere landet er, desto mer sannsynlig er det at man blir rammet.


Den vanligste årsaken til blindhet hos barn i utviklingsland er medfødt grå stær. I mange tilfeller kan vi ikke finne den eksakte årsaken. Det mistenkes at mange barn lider av blant annet underernæring. Grå stær kan kureres ved en relativt enkel medisinsk prosedyre. Øyekirurgi hos barn for å fjerne linsens uklarhet krever imidlertid mer enn hos voksne. Behandlingen, men også undersøkelsene for å diagnostisere grå stær og andre øyesykdommer er vanskeligere. Barn klarer ikke å samarbeide like mye som voksne pasienter. Ofte må de behandles under bedøvelse. Selv om mer enn 40% av befolkningen i Benin er under 15 år, har spesialbehandling for øynene til barn ikke vært tilgjengelig i landet – før nå.I 2016 ga PM-International 74.000 € til veldedighet til den tyske TV-aksjonen «24 h Bike Challenge».


Slik hjelper vi

På slutten av 2016 deltok et FitLine-team i «24 h Bike-Challenge» for veldedighet, organisert av stifelsen «RTL – We help children». Veldedighetsstiftelsen tilhører den tyske TV-stasjonen RTL. Totalt donerte PM-International 74.000 € som en av de viktigste bidragsyterne til arrangementet. Donasjonene bidro til oppgraderingen av HOSAT-sykehuset, koordinert av NGO Christoffel-Blindenmission (CBM) og Lions Germany.


Yasmine og Rhamdanes historie

I august reiste Liz Nelson-Beer fra PM We Care-teamet til Parakou, Benin for å delta på åpningen av den nye sykehusenheten og se fremdriften i prosjektet. Under besøket møtte hun to av de første pasientene og deres familier, nemlig seks år gamle Yasmine og ni år gamle Rhamdane. Yasmine var blind på begge øyne. Mest sannsynlig ble hun født blind, men tilstanden ble først oppdaget da hun begynte på skolen. Til tross for sin funksjonshemming gjorde den lille jenta med det store smilet en god jobb med å finne veien rundt. Rhamdane ble slått så mye av læreren sin at han ble blind på det ene øyet. For å gjøre vondt verre, førte denne hendelsen til at han gikk glipp av et skoleår og dermed mistet sjansen til en bedre fremtid.


Liz kunne se begge barna åpne øynene for første gang etter operasjonen. Begge begynte å se former og skygger og vil forhåpentligvis få synet tilbake helt mens de kommer seg etter behandlingen.Håp for morgendagen

Som alltid i PM We Care, er det viktig for oss å hjelpe folk til å hjelpe seg selv. Donasjonene fra PM-International og andre partnere ble ikke bare brukt til å bygge og utstyre den nye sykehusenheten, men også til å trene det lokale personalet, blant annet i anestesi for barn. Dette for å sikre en bærekraftig utvikling, og hjelpe sykehuset til å kunne drives på egen hånd når prosjektet er fullført innen utgangen av året. Allerede i dag drives enheten av lokale øyespesialister.


For å sikre at selv de yngste pasientene drar nytte av de nye anleggene, ble det satt opp en ny registreringsprosess, inkludert opplæring av helsefagarbeidere fra regionen. De hjelper til med å registrere pasientene, teste øyesynet og dele ut medisiner før de henviser dem til sykehuset for videre behandling. Siden voodoo-kult fortsatt har stor popularitet i Benin, er helsearbeidere også ansvarlige for å spre verdifull kunnskap om forebygging og behandling av øyesykdommer. Selv i dag er mange foreldre motvillige til å ta barna sine til en moderne lege, og vil heller oppsøke en tradisjonell heksedoktor.


Med den nye sykehusenheten ser ting lysere ut for barna i Benin. Men fortsatt er det mye å gjøre. Hos PM We Care jobber vi hver dag for å realisere vår visjon om å forbedre livssituasjonen til barn i nød over hele verden. Les historiene deres her!

45 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page