top of page

3 overraskende fakta om Omega 3-fettsyrer

Oppdatert: 20. aug. 2020

Omega 3 – hva dreier all oppmerksomheten seg om? Du har kanskje hørt at Omega 3-fettsyrer er viktige for helsen, men vet du hvorfor? Her kommer noen facts om hvorfor Omega 3-fettsyrer er viktige, og hva de faktisk gjør!


Sannheten er at du gjør kroppen din en skikkelig tjeneste om du sørger for å få i deg tilstrekkelig Omega 3-fettsyrer. DHA og EPA Omega 3-fettsyrer er essensielle for at kroppen skal fungere optimalt. Dette er fordi de bidrar til normal hjerte- og hjernefunksjon*; enkelt forklart bidrar fettsyrene til at kroppen fungerer som et veloljet maskineri. Så dette er viktig å ta på alvor! Omega 3 er ikke noe du bruker over en kort periode i livet, men noe du trenger hver dag, livet ut. Vi trenger Omega 3-fettsyrer alle som én, fra 6 måneder FØR vi blir født, og helt til vi blir gamle. Spesielt viktig er fettsyrene for barn, gravide og eldre.


Men med en stressende hverdag og en hektisk livsstil kan det være vanskelig å sikre inntaket av viktige næringsstoffer. Dette gjelder også Omega 3. Det er spesielt vanskelig hvis man ikke er så glad i fisk, da fet fisk er en viktig kilde til DHA- og EPA-fettsyrer.


Med litt innsats er det ikke noe problem å få i seg det man trenger. La oss ta en nærmere kikk på hva Omega 3- fettsyrene er, hvor vi kan finne dem, og hva de kan gjøre for oss.


1. Banebrytende forskning fra nord

Det hele begynte med to dansker, et par hundesleder og en tur til Arktis i 1970. Jørn Dyerberg, en ung, eventyrlysten lege, ville finne ut om det faktisk var en sammenheng mellom inuittenes fettrike kosthold og lave forekomst av hjertesykdommer. På den tiden var inuittene fortsatt et fisker- og jegersamfunn, som for det meste levde av fisk og selkjøtt. Kunne dette være hemmeligheten til den gode helsen deres?


Dr. Dyerberg overbeviste sin forskerkollega, Dr. Hans Olaf Bang om å gå langs nord-vestkysten av Grønland for å studere inuittenes spisevaner. Tilbake i laboratoriet deres i Danmark, 130 blodprøver og to år senere, oppdaget de to fettsyrer: EPA og DHA. Fra dette øyeblikket har bevisstheten rundt og forståelsen av Omega 3 og dens viktighet for helsen vår skutt i været, med mer enn 20 000 vitenskapelige artikler publisert så langt.


FitLine Omega 3 Vegan EPA DHA

2. Like, men likevel forskjellige

Akkurat som Omega 6 og Omega 9, er Omega 3 en flerumettet fettsyre – dette er det gode fettet.


Det er tre Omega 3-fettsyrer som er spesielt viktige: alfalinolensyre (ALA), eikosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). ALA finnes i en rekke plantebaserte kilder som spinat, rosenkål, chiafrø, malte linfrø og gresskarfrø.


DHA og EPA finnes i fet fisk som laks, makrell og tunfisk. Menneskekroppen kan også omdanne noe ALA til de to andre typene Omega 3. Derimot er dette en lite effektiv prosess, og biotilgjengeligheten av plantebaserte ALA-kilder er enda lavere. Den beste måten å få i seg nok EPA og DHA på, er å ta dem inn direkte, og ikke stole på at kroppen omdanner dem fra ALA.


FitLine Omega 3 Vegan

3. Spiser du ikke fisk?

Mange spiser ikke fisk. Noen på grunn av smaken, allergier eller i protest mot overfiske av havene. Det finnes også næringstilskudd som inneholder Omgea 3-fettsyrer, men de fleste av disse er basert på fisk eller krillolje. Ja, mange inneholder store mengder Omgea 3, men kapslene kan bidra minst like mye til overfiske som det å spise fisk gjør. Overfiske av havene er et stort problem, hval og pingviner er avhengige av den lille krepsdyrkrillen som sin primære matkilde.


Men finnes det en måte å unngå fisk og fortsatt få i seg det man trenger? Ja! Havfisk lager heller ikke sin egen DHA og EPA. De tar dem opp fra alger, den eneste plantebaserte kilden til DHA og EPA. Gjennom gjæring produserer en spesiell type mikroalge en olje som er svært rik på DHA. Dette er en bærekraftig kilde til Omega 3-fettsyrer, uten fiskesmak og risiko for vannbåren forurensning. Denne mikroalgen blir også brukt i den nye FitLine Omega 3 Vegan. Kombinert med den unike microSolve®-teknologien i FitLine NTC® (Nærings Transport Konsept), skapes en vannløselig transportform av DHA og EPA. Dette flytende næringstilskuddet er det første 100% plantebaserte Omega 3-produktet på markedet som bruker denne teknologien.


Visste du at det er flere FitLine-produkter som kan hjelpe deg med å sikre ditt Omega 3-tilskudd. Det finnes også FitLine Omega3+E og FitLine Heart Duo.


Om du er vegetarianer eller ei, er det uansett viktig å passe på å få i seg nok Omega 3. Enten gjennom næringstilskudd, eller mat som er rik på Omega 3. Ser du etter inspirasjon på kjøkkenet? Hva med å prøve ut noen av oppskriftene vi har funnet fram: pannelaks med grønnsaker, spinat- og tunfisksalat eller sommerfrokost med bær?


Hva er din favoritt for å sikre deg et tilstrekkelig opptak av Omega 3-fettsyrer? 


* 2 porsjoner med DHA og EPA, daglig, bidrar til normal hjertefunksjon, og 2 porsjoner DHA daglig, bidrar til vedlikehold av normal hjernefunksjon.

141 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page