top of page

Sukker – kilden til alt ondt eller en kilde til all glede?

Oppdatert: 19. aug. 2020

Først noen facts om sukker:

Til enhver tid har vi og våre forfedre dratt nytte av sukker for å overleve – naturen har innrettet det slik at sukker blir lagret og omvandlet til verdifull næring og energi i kroppen. Energi er selvsagt livsnødvendig og tidligere ble sukker sett på som nettopp dette: livsnødvendig kilde til energi. Så hvordan har det seg at sukker i vår tid har blitt noe ille?


I medier kan vi lese oss opp på sukker og hvor farlig sukker er for oss. Samtidig får vi masse informasjon om at såkalte sukkerfrie produkter, søtet med kunstig søtning, heller ikke er så sunne som vi ønsket oss og at de til og med forårsaker vektøkning!


Så hva skal vi tro?


Kilden til alt ondt eller kanskje til litt glede også?

Dette med sukker er litt som med religion; jo mer opptatt du er av sunt kosthold, desto mer vil du kanskje tenke at sukker er kilden til alt ondt, mens er du en lidenskapelig «sjokoholic», er du antakelig mer med det siste utsagnet. Antakelig er det slik at man helst tror på de meningene og påstandene vi uansett trodde på i forkant! Sannheten ligger nok et sted midt i mellom – det er like feil å unngå alt sukker som det er å spise sukker i store mengder! Men som med så mye annet, er det også her snakk om moter og trender, og vi skal aldri glemme at de fleste artikler vi leser også har en markedsføringsagenda!


Er du opptatt av å spise sunt, har du kanskje en oppfatning av at sukker er usunt og at det er viktig å unngå sukker, mens er du en lidenskapelig «sjokoholic», vil du kanskje tenke at søtt så absolutt tilfører livet mange gleder. Sannheten ligger nok et sted midt i mellom – det er like feil å unngå alt sukker som det er å spise sukker i store mengder!


Så la oss heller ta en titt på ekte facts!

Wikipedia definerer sukker som «en gruppe spiselige, krystallinske karbohydrater. Sukker har søt smak, er energirikt og fungerer som et viktig drivstoff i livsprosessen. Vanlig sukker blir ekstrahert av planter (sukkerrør og sukkerbete) og som hovedsakelig består av sukralose»*


I tillegg til sukralose, finnes det fruktose (fruktsukker) og dextrose/ glucose (druesukker) som er laget av stivelse (og ikke druer!). Fruktose og dextrose er forresten hovedingrediensene i honning og tilsvarer 80% av innholdet! I tillegg finnes mange andre former for sukker, som for eksempel lactose (melkesukker) og maltose (maltsukker).


Hva må vi se etter når vi vil informere oss om sukker?

Det viktigste spørsmålet vil alltid være: Hvor mye sukker trenger vi og når blir det for mye sukker? Er det forskjell på sukker, eller finnes det sukkerarter vi både kan og bør putte i oss? Hvordan vi tilføre kroppen det nødvendige sukkeret vi trenger for å produsere energi?


Cellene våre trenger sukker for å leve, vokse og dele seg. Cellens kraftverk, mitokondria, henter ut sin energi fra sukker, med og uten oksygen – derfor trenger vi sukker og oksygen i blodomløpet hele tiden. Kroppen regulerer dette gjennom blodsukkernivået. Det beste er å spise mat som balanserer blodsukkeret.


Helsedirektoratet skriver at tilsatt sukker i kostholdet skal ligge under 10 energiprosent. Dette tilsvarer ca 60-70 g/ dag for menn og 50-55 g/ dag for kvinner. Og selv om mengden av tilsatt sukker har sunket betraktelig de siste årene, finner vi fremdeles store mengder tilsatt sukker i leskedrikker, godteri, melkeprodukter og diverse matvarer. De tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler. Det er sannsynlig at hyppig inntak av sukkerholdige drikker som brus og juice øker risikoen for overvekt. Sukker som forekommer naturlig i matvarer som frukt og melk regnes ikke som tilsatt sukker.**


Hvorfor smaker FitLine så godt?

FitLine er laget av mat og består for det meste av næring som stammer fra grønnsaker og frukt. I grønnsaker og frukt finner vi naturlig fruktsukker. Samtidig finner vi løselige og uløselige kostfiber, som bidrar til at blodsukkeret holder seg stabilt. I en dagsdose FitLine Optimalsettet finner vi 10,3 g sukker – ikke vanlig raffinert sukker, men fruktsukker som naturlig finnes i grønnsakene og frukten næringstoffene er vunnet ut fra.


Mye av fruktsukkeret har vi likevel valgt å fjerne og erstatte med utdrag fra planten stevia. I det tyske Wikipedia kan vi lese at stevia utvinnes fra planten Stevia rebaudiana, som brukes som søtning. Ekstratet består hovedsakelig av steviolglycosider. Vanligvis har stevia en lakrisliknende smak og har inntil 450 ganger høyere søtningskraft enn sukker, bidrar ikke til å utvikle karies og er egnet for diabetikere.***


Hvorfor har vi valgt å beholde noe av fruktsukkeret i FitLine?

Hos PM-International står næringsopptaket i sentrum – vår kjernekompetanse ligger i å transportere næringen dit den trengs og når den trengs. Til cellene. Sukker er en viktig transportør av næring og bidrar til at næringen faktisk når raskt fram til cellene slik at disse er i stand til å produsere energi.


FitLine sukker innhold

PM-International har med sine produkter tatt et bevisst valg om opptak av næring, viktig og riktig sammensetning av næringsstoffer og transport av næringsstoffene dit næringen trengs – nemlig til cellene. Fruktsukkerandelen i FitLineproduktene sikrer at hjernen blir forsynt med nødvendig energi og spiller samtidig en viktig rolle under næringsstofftransporten til cellene. Ekstrakter og konsentrater fra bær, frukt og grønnsaker tilfører kroppen et vidt spekter av næringsstoffer som bidrar til et balansert opptak av vitaminer og mineraler. Sammenlikner vi sukkerinnholdet i for eksempel appelsin- eller eplejuice med en dagsdose av Optimalsettet, ser vi at FitLine-produktene kun inneholder en brøkdel av sukkeret i vanlige matvarer.


Kilder:

*Wikipedia.no

**Helsedirektoratet, 2016

***Wikipedia.de

471 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page